Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Şakir Şahin, şehirler için afet senaryolarının hazırlanması, risklerin belirlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini savundu. Fethiye – Burdur fayına dikkat çeken Prof. Dr. Şahin, “Öncelikle durum tespiti yapmak zorundayız” dedi.
Yüzyılın deprem felaketi olarak yorumlanan Kahramanmaraş depremi 10 ilde yıkıma sebep oldu. Şu ana kadar 14 binin üzerinde can kaybına sebep olan depremlerin ardından gözler fay hatlarına ve kentlerin deprem güvenliğine çevrildi.
Geçtiğimiz gün Kanal32 Televizyonunda Gün Başlıyor programına katılan Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Şakir Şahin, Ruzin Azerhan ve Bora Tüfekli’nin sorularını cevapladı.
Kentler için afet senaryolarının hazırlanması gerektiğine işaret eden Prof Dr. Şahin, “Aslında depremlerin nerelerde olabileceğine ilişkin bilgilerimiz var. Örneğin Kahramanmaraş depreminden önce bölgeyle ilgili sürekli uyarılar değerlendirmeler yapıldı. Bugün de yapılıyor. Örneğin Marmara depremine ilişkin ciddi uyarılar yapıyoruz. Yine Osmaniye, Adana ve Hatay ile ilgili çalışmamız lazım diyoruz. Yine, bizim bölgemiz ile ilgili Fethiye-Burdur fayındaki enerji birikimini konuşuyoruz. Yani depremler sürpriz değil.
Ancak, kentlerimizi afetlere hazır hale getirmeliyiz. Depremi afet olmaktan çıkarabiliriz. Deprem bir doğa olayıdır. Isparta ve bölgesini etkileyebilecek depremlerle ilgili bütün detayları, bütün olumsuzlukları düşünerek senaryolar hazırlamalıyız. Şimdi bizim bir hedefimiz var. Depreme dayanıklı şehirler oluşturmak. Peki, biz bu hedefin neresindeyiz? Bu sorudan başlamak lazım” dedi.
Prof. Dr. Şahin, “Isparta’da kamu binalarında depreme dayanıklılık ile ilgi taramalar yapıldı bildiğim kadarıyla. Ama bunu bütün binalar için yapmalıyız. Yapı stoğumuzla ilgili bir bilgimiz, bir fikrimiz olması gerekiyor. Sonra zemin etütlerine dikkat etmek gerekiyor. Durumumuzu ortaya koyduktan sonra deprem master planları, senaryolar, risk tespitleri, önlemler devreye girecek” ifadelerini kullandı.
Vatandaşın da bu durumun bir parçası haline gelmek zorunda olduğunun altını çizen Prof. Dr. Şahin, “Aile Afet Planlarımızı da yapmak zorundayız. Toplanma alanlarımızı bilmek zorundayız. Evlerimizin içerisini depreme hazır hale getirmeliyiz. Deprem çantalarımızı hazırlamalıyız. Deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yapmamız gerektiğini bilmek zorundayız” diye konuştu.