Kentsel Dönüşüm Dünyası

Nef Yönetim Kurulu Üyesi Timur:
"Gaziosmanpaşa'da kentsel dönüşüm planladığı şekilde devam ederse İstanbul'un en iyi semti Gaziosmanpaşa'dan çıkacak"

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Öngören:
"Kamu yöneticileri vizyon sahibi olursa, İstanbul'da marka şehirler, projeler oluşur. Çinlisinden Amerikalısına kadar yabancıların yatırım yaptığı, dairelerin metrekaresi 60 bin dolara satıldığı Londra gibi bir şehir oluruz"

Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Bülbül, ilçe genelinde gerçekleştirdikleri kentsel dönüşüm için "rantsal dönüşüm", "cepsel dönüşüm" gibi hoş olmayan gibi tabirler kullanılarak işin öneminin yadsınmaya çalışıldığını belirterek, "Eğer Gaziosmanpaşa'da bir rant varsa bu ranttan vatandaşımız yararlanacak. Vatandaşlarımız bize güvensin, amacımız onları mağdur etmeden yerinde dönüşümü gerçekleştirmek" dedi.

Gaziosmanpaşa'da gerçekleşen kentsel dönüşüm hakkında bilgi veren Bülbül, Gaziosmanpaşa'da halkı, belediyeyi ve yatırımcıyı bir araya getiren bir modelleme yaptıklarını vurgulayarak, bu modellemede vatandaşı hiçbir bedel ödemeden daire sahibi yaptıklarını kaydetti.

Bülbül, yerinde dönüşüm gerçekleştirdiklerini, vatandaşın herhangi bir yere taşınmak zorunda kalmadığını ve evininin standardının çok üstünde bir yuvaya kavuştuğunu ifade ederek, "Yaptığımız kentsel dönüşümün üç ayağı var. Bunlardan biri hak sahibi yani vatandaşlarımız. İkincisi Gaziosmanpaşa Belediyesi ve GOPAŞ adında kurduğumuz şirket. Üçüncüsü de çözüm ortağımız olan özel firmalar. Belediye olarak bu üçlüyü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayesinde kontrol ediyoruz. Bölgeyi parsel yani Mahalle bazında dönüştürmeye çalışıyoruz. Bu konuda başarılı olmuşuz ki, Anadolu'dan ve İstanbul'un çeşitli yerlerinden gelen belediyeler bizim bu projemizi örnek alıyor" ifadesini kullandı.

Bir yerin ya zemini ya bina stoku ya da her ikisi de kötü ise riskli alan olarak görüldüğüne dikkati çeken Bülbül, bölgelerinde yapı stokunun yüzde 90'ının eski olduğunu ve 1999 depreminden önce yapıldığını, dolayısıyla binaların riskli bina statüsünde yer aldığını söyledi.

Bülbül, belediye olarakilçelerini depreme dayanıklı hale getirmek istediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımızı hiçbir hak kaybına uğramadan imardan gelen hakları neyse şu andaki standartlarının çok üzerinde ve yine oturdukları yerde daire sahibi yapıyoruz. Bizim yaptığımız modelleme kesinlikle bir site yaşantısı değil o mahalle ve sokak kültürünü yine koruyoruz. İnsanları eski alışkanlıklarından koparmıyoruz. Master planımızı dünyanın en iyi planlamacılarına yaptırdık, yerli planlamacılardan da destek alarak kendimizi özel bir model oluşturduk ve yerinde bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz .
Ağustos sonuna kadar 750 konutun yarısının Anahtar teslimini yapmayı planlıyoruz. İlçede her taraf şantiye yeri gibi. İlçemizin 3'te biri riskli alan ve çalışmalarımız 432 hektarda 6 etap halinde yürütülüyor. Kentsel dönüşüm çok uzun soluklu bir iş ancak Türkiye için bir fırsat.Bu süreci vatandaşlarımız ile birlikte üstlenebilirsek çok iyi sonuçlara ulaşacağımıza inanıyorum. Yaptığımız kentsel dönüşüm için 'rantsal dönüşüm', 'cepsel dönüşüm' gibi tabirler kullanılarak işin önemi yadsınmaya çalışılıyor. Eğer Gaziosmanpaşa'da bir rant varsa bu ranttan vatandaşımız yararlanacak. " AA
Bülbül, hak ettiği miktardan daha fazla isteyen vatandaşların süreci tıkadığını vurgulayarak,"Bizim için esas olan adalettir. Bazı vatandaşlarımız hak ettiğinden daha fazla daire istiyor alamayınca dava açıyor. Bu süreci yavaşlatıyor. Devletin verdiği kiraların daha uzun sürece yayılmasına neden oluyor ve ekstra yük getiriyor. Ayrıca kentsel dönüşüme olan güveni zedeliyor. Vatandaşlarımız bize güvensin amacımız onları mağdur etmeden yerinde dönüşümü gerçekleştirmek" diye konuştu.
- "Gaziosmanpaşa'daki kentsel dönüşüm Türkiye'ye rol model olabilir"
Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur da Gaziosmanpaşa'da dünya örneklerinde olduğu Türkiye'de ilk defa bir mastır planla kentsel dönüşüm yapıldığını vurgulayarak, firma olarak böyle başarılı bir kentsel dönüşümün içinde yer almak istediklerini kaydetti.
Gaziosmanpaşa'da uygulanan kentsel dönüşüm projesinin en iyi örneklerinden biri olduğuna dikkati çeken Timur, düzenleyici olarak en büyük rolün kamuya düştüğünü, bu nedenle Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin elini taşın altına koyduğunu söyledi.
Timur, kentsel dönüşümde halkın kamuya yani belediyelere daha çok güvendiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Kentsel dönüşümde Fikirtepe gibi kötü bir örnek önümüzde dururken, halk doğal olarak işin içine kamunun girmesini istiyor. İlk başta kamu işin içine girmek istemedi. Kamu işe girmeyince vatandaşın zarar görme riski arttı. Gaziosmanpaşa neyi farklı yaptı? Dedi ki, 'vatandaşımla ben muhatabım. Siz firmalar olarak tek tek vatandaşla görüşüp, ben şu kadar daire veririm, ben bu kadar daire veririm demeyin' Burada belediye sorumluluğu aldı. GOPAŞ adında bir şirket kurdu. 'GOPAŞ vasıtasıyla benim koyduğumu kurallara göre vatandaşımla anlaşacaksın, mağdur etmeyeceksin tapusunu almayacaksın' dedi. Böylece hem özel sektöre bir disiplin koydu hem de vatandaşın suistimal edilmesini önledi. Dünyadaki en büyük en iyi mastır planı bulup, Türkiye'deki şehir planlamacıları ve mimarlarla da ortak çalışıp, tüm Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin sınırlarını içine alan geniş kapsamla bir kentsel dönüşüm çalışması başlattı. Mastır plan imar planına dönüştürülerek, şehrin 2050- 2060 yılındaki hali dahi planlanmış oldu. Bu nedenle Gaziosmanpaşa'da uygulanan kentsel dönüşüm doğru bir model ve Türkiye'ye rol model olabilir."
Timur, kentsel dönüşüme kamu girmediği takdir de firmaların vatandaşı mağdur edebileceğini belirterek, "Vatandaşın da firmaları zora soktuğu durumlar yok değil. Mesela bir dairesi olan bir vatandaş, 'Benim 6 çocuğum var her birine bir daire istiyorum' diyor. O yüzden hem şirketler hem belediye hem de vatandaş elini taşın altına koymalı ve deprem gerçeği ile yüz yüze olan Türkiye'de kentsel dönüşümü gerçekleştirmeli. Kimse kentsel dönüşümden bir servet edinmeye çalışmasın. Gaziosmanpaşa'da kentsel dönüşüm planladığı şekilde devam ederse İstanbul'un en iyi semti Gaziosmanpaşa olacak ve Gaziosmanpaşa'dan bir Nişantaşı çıkacak. Sabırla bu modelin üzerine gidilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.
- "Gaziosmanpaşa İstanbul'un en gözde semti haline gelecek"
Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören ise Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da desteğiyle ilçe özelinde bütüncül bir yaklaşımla tüm ilçeyi kapsayan master planını, dünyanın en önemli mimari bürolardan birine yaptırdığını söyledi.
Öngören, Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin, riskli alanda etap etap görevlendirdiği özel inşaat şirketleriyle bu master plana sadık kalarak kentsel dönüşümü uyguladığında, Gaziosmanpaşa'nın İstanbul'un en gözde semti haline geleceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Şu an metrekaresi 1000 dolardan satılan dairelerin metrekaresi 5 yıl içinde 25 bin dolardan satılır. İşte kamu yöneticilerinin vizyonu böyle olursa, İstanbul'da marka şehirler, projeler oluşur. Çinlisinden Amerikalısına kadar yabancıların yatırım yaptığı dairelerin metrekaresi 60 bin dolara satıldığı Londra gibi bir şehir oluruz. Gaziosmanpaşa'yı örnek alan ilçe belediyelerine bu vesile ile tavsiyem şudur; öncelikle riskli alanı da kapsar şekilde ilçeleri için Türkiye'nin veya dünyanın önde gelen mimari şirketlerine ya da üniversitelerine şehir planlama bölümlerine bir master plan çizdirsinler. Sonra bu master plana sadık kalarak, riskli alanı 30 veya 50 dönümlük parçalara bölerek, inşaat projesinin detaylarını belirlesinler. Sonra halklakonuşup projeye son halini versinler. Projeye yapım aşamasına katılıp, onaylayan halkla anlaşma yaptıktan sonra projeyi imal etmek için inşaat şirketlerine götürsünler"
- "Sulukule'de olduğu gibi insanlar başka yerlere gönderilmiyor"
Gaziosmanpaşa Sarıgöl Mahalle Muhtarı Ünal Basın da mahallelerinin kuruluşunun 1950'ye dayandığını ve ağırlıklı olarak gecekondulardan meydana geldiğini ifade ederek, doğru dürüst yolu bile olmayan mahallenin, Elektrik, Su ve kanalizasyon gibi belediye hizmetlerinden dahi düzgün bir şekilde faydalanamadığını kaydetti.
Basın, Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin mahallelerini de kentsel dönüşüm kapsamına alındığını belirterek, "Mahallemizin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasından memnun olduk. Çünkü biz de çocuklarımız için düzgün bir yol, sokak, yeşil alan ve park istiyoruz. Tabii kentsel dönüşüm yapılırken vatandaşlarımızın da mağdur edilmemesini istiyoruz. Biz de vatandaşalar olarak iyi bir Gaziosmanpaşa için üzerimize düşeni yapmalıyız. Burada Sulukule'de olduğu gibi insanlar başka yerlere gönderilmiyor, yerinde dönüşüm yapılıyor. Bizlerde evlerimizi boşalttık, yeni evlerimize taşınmayı bekliyoruz. Ayrıca 750 liralık kira yardımı da yapılıyor" diye konuştu.(AA)