Kentsel Dönüşüm Dünyası

Önlem Aldıktan Sonra Deprem Sadece Bir Doğa Olayı

SDÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şakir Şahin, deprem açısından Yalvaç, Uluborlu ve Eğirdir’din riskli bölgeler olduğunu söyledi.

Yaşanan depremin ardından Isparta’da gözler deprem gerçeğini çevrildi. Isparta’nın 1. dereceden deprem bölgesi olması birçok endişeyi de beraberinde getirdi.

Kamuoyu tarafından da merakla beklenen sorular ise “Isparta ve deprem” dosyasında yanıt buluyor. Isparta ve deprem dosyasının bugünkü gündeminde ise riskli ilçeler yer alıyor. Isparta’da deprem açısından riskli bölgeleri anlatan SDÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şakir Şahin,“ İlçeler anlamında genel anlamda tarihsel döneme baktığımız zaman biz Uluborlu havzasında tarihi yapılarda tarihsel dönemde depremlerin olduğunu görüyoruz. Bizim ülkemizde genel yapıda zeminle ilgili sorunlarımız var.

Yani tabii bölge Isparta Büklümü içerisinde kırıklı yapı durumu söz konusu. Yine benzer şekilde Yalvaç kesinlikle dikkate alınması gerekiyor. Yine Haydarlı fayına bağlı olarak bu fayların olduğu bölgelerde dikkate almak lazım. Onun dışında yine Aksu’ya, Aksu’da 2007’de zaten bir aktivite olmuştu. Bu bölgelere dikkat edilmesi gerekiyor. Diğer taraftan tabii Eğirdir’de de Kovada Graven’in devamı olduğu için burası bir graven havzası buralarda da tabii dikkat edilmesi lazım. Eğirdir’de bir başka husus daha var.

Kütle hareketleri ki bu depremde kütle hareketleri, kaya düşmesi dediğimiz meselelerinde üzerinde durulması lazım. Fakat vatandaşlarımıza şunu söylemekte kesinlikle fayda var. Aslında deprem bir doğa olayı. Afetse bizim tercihlerimizin sonucu. Biz depremle önlem aldığımızda kesinlikle güvenli bir şekilde yaşayabiliriz. Bunun tek bir çözümü var. Bilimsel perspektifte önlem alacağız. Önlem aldıktan sonra deprem sadece bir doğa olayı.” diye konuştu.