Kentsel Dönüşüm Dünyası

Kentsel Dönüşüm için İller Bankası ve Dünya Bankası'ndan ilk yılda 20 milyar TL kredi açılacak kredi, üç yıl geri ödemesiz ve faizsiz olacak.

2012 yılında çıkarılan kentsel dönüşüm yasası kapsamında 1 milyon binanın dönüşümünü yetersiz bulan hükümet harekete geçti. Bu amaçla Depreme Hazırlık Yasası adı yeni bir çalışma için düğmeye bastı. Yasa ile özellikle kentsel dönüşüm kelimesinin oluşturduğu negatif algının ortadan kaldırılması ve 10 -15 yılda 7.5 milyon konutun dönüştürülmesi hedefleniyor.

Depreme Hazırlık Yasası


Dubai’deki Cityscape Global 2017 Fuarı’nı ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 2012’de çıkarılan Kentsel Dönüşüm yasasının ‘Depreme Hazırlık Yasası’ olarak yeniden yasalaşacağını söyledi. Özhaseki, yasa ile bugüne kadar 1 milyon civarında dönüşen riskli binanın bundan sonra faizsiz krediler ve rezerv konut alanları gibi ayrıcalıkları içeren yasa ile birlikte belediyelerin de işin içine girmesiyle 7,5 milyona yükseleceğini söyledi. Özhaseki “Bu dönüşü önümüzdeki 10-15 yılda gerçekleştirmemiz gerekiyor” dedi.

20 Milyar Bütçe


Bakan Özhaseki, yeni yasa ile yılda 500 bin konutun yenileneceğini ifade etti. Özhaseki,“ Şu an İstanbul’da ilk etapta ele alınması gereken 600 bin riskli yapı var. Depreme Hazırlık Yasası’nı Bakanlar Kurulu’na sunduk, ardından Meclis’ten geçmesini bekliyoruz. KHK ile de bu yasa çıkabilir. Yasa ile bina bazlı değil alan bazlı dönüşüm planlıyoruz. Dönüşüm şöyle olacak; İller Bankası ve Dünya Bankası’ndan ilk yılda 20 milyar TL kredi açacağız. Bu kredi, üç yıl geri ödemesiz ve faizsiz olacak. Belediyeler proje üretecek. Biz de belediyelere binaları yaptığı süre boyunca, faizsiz kredi sağlayacağız. Vatandaş da müteahhitle anlaşıp gelirse, aynı imkanı sağlayacağız. Bina tamamlanınca da parayı geri alacağız. Burada devlet, faiz yükünü üstlenecek” dedi.